Werkwijze

Intake en kennismaking

We starten met een intakegesprek. We bespreken je hulpvraag en onderzoeken waar je klachten door ontstaan zijn. In de meeste gevallen worden bij trauma en klachten meerdere gebeurtenissen in je leven geraakt.

In dit gesprek onderzoeken we wat je in de weg zit aan gedachten en emoties. En waar je dit ook fysiek kan voelen. We bespreken wat er nu nodig is om te verwerken en kunnen daar in het vervolg stap voor stap mee verder.

Vervolg: gesprekken, oefeningen, lichaamswerk, regressie

In de volgende sessies gaan we verder met gesprekken, oefeningen of regressie. Jouw specifieke hulpvraag en behoefte bepalen het traject.

Ik kan je begeleiden door je te leren omgaan met iets wat in je leven is gebeurd of met iets wat nu gaande is. Als blijkt dat hetgeen waar je nu last van hebt (ook) een oorzaak heeft in het verleden, dan kunnen we die oorzaak onderzoeken en ontladen in regressiesessies.

Zowel in de gesprekken als in de regressiesessies, maak ik veel gebruik van lichaamswerk (SE, Somatic Experience) en ook van systemisch werken, visualisaties en schrijf- en tekenopdrachten. Verschillende methodes zijn dus mogelijk en kunnen elkaar afwisselen.

Afronding

Jij bepaalt je doel voor de therapie. Daar hebben we het over in het intakegesprek en dat houden we de verdere sessies steeds voor ogen.

Hoe dan ook werken we toe naar een situatie waarin je voelt dat jij weer de regie hebt over jezelf. Je kan je emoties beter hanteren, je grenzen beter aangeven en de keuzes maken die je wilt maken. Je voelt stap voor stap meer vertrouwen in jezelf. Meer eigen zeggenschap en daardoor meer vrijheid.

Aantal sessies

In de praktijk blijken cliënten vaak na een paar sessies al veel te verwerken en verder te kunnen. Maar natuurlijk is de duur van een traject heel persoonlijk en kan er ook meer tijd nodig zijn.

Vergif omzetten in medicijn

In processen als deze kom je moeilijke momenten tegen. Ik help je om juist dan door te pakken en te zorgen dat je verwerkt wat nodig is, om lichter of vrijer verder te kunnen. Ik geloof dat het doorleven van pijn in moeilijke situaties je ook de mooiste persoonlijke ontwikkeling kan brengen.

Een van de belangrijkste leermeesters in mijn leven noemt dit “vergif omzetten in medicijn” (“Changing poison into medicine” – Daisaku Ikeda). We kunnen het verleden niet veranderen. Maar door je beleving ervan in het hier en nu te veranderen, kunnen we wel waarde creëren uit moeilijke ervaringen. Ik help je hier graag bij.

Reacties van
cliënten

“De sessies hebben me enorm geraakt. Pauliens begeleiding was erg prettig, en voelde oprecht, warm en veilig. Ook fijn dat ik alle tijd kreeg voor dit mooie proces.”

“Paulien nam mijn scepsis ‘wie kan mij nou helpen?’ helemaal weg, door haar doortastendheid, het stellen van precies de goede vragen en de vinger op precies de zere plek leggen. Ik ben dankbaar voor de realisaties die ik kreeg; ze zijn levensveranderend en gonzen nog steeds af en toe na.”

“Paulien is doortastend in haar vragen en weet naar boven te halen waar het echt om gaat.”